Rýchly kontakt

0918 999 249

e-mail: cestovka@majo.sk





 


   

 

Bulharsko - cesta za pokladom Balkánu

Destinácia: Bulharsko
Kód zájazdu: 1255082
Cena od: N/A
Príplatky od: N/A
Poznávacie zájazdy

Výber termínu

Je nám ľúto, ale tento zájazd bol už vypredaný a neobsahuje žiadne termíny. Vyberte si prosím iný zájazd.

Popis zájazdu

Popis
Bulharsko je podľa nás zatiaľ neobjavenou hviezdou Balkánu. Totižto v našich končinách si ho spájame hlavne s oddychom pri mori, ale Bulharsko ponúka o veľa viac, a hlavne na spoznávanie. Vďaku svojej bohatej histórii, ktorá bola ovplyvnená Byzantskou ríšou, Rimanmi či Osmanskou ríšou, vás táto krajina prekvapí zaujímavou architektúrou, kultúrou či jedlom. Jednou zo zaujímavostí je určite pestovanie ruží a výroba ružového oleja a k tomu patrí ich zber a festival, ktorý je spojený so zaujímavými miestnymi obradmi. Z Bulharska sú údajne najlepšie paradajky a paprika, ale aj jogurt! A ten má výnimočné blahodarné účinky na náš tráviaci systém a to vďaka Lactobacillus Bulgaricus. Je rodiskom a miestom odpočinku baby Vangy, ktorá predpovedala mnoho svetových udalostí. Určite by predpovedala, že na dovolenke v Bulharsku sa vám bude páčiť!

Vstup do Bulharska , momentálne nie je podmienený, očkovaním proti COVID 19 či PCR testom nie starším ako 72 hodín. Na cestu vám stačí cestovný pas alebo občiansky preukaz.

Program
1. deň

Odlet z Bratislavy, poobedný prílet do Sofie, Bulharsko
stretnutie na letisku so sprievodcom, transfer z letiska do Plovdivu
ubytovanie v hoteli
voľný čas v Plovdive

2. deň
Raňajky v hoteli
Po raňajkách sa vyberieme objavovať toto čarovné mesto. Plovdiv je najstaršie mesto v Európe, ktoré je už  8000 rokov trvalo osídlené. Mesto prekypovalo životom a jeho obyvateľmi boli hlavne starovekí Rimania a Tráci a neskôr Osmania a dnešní Bulhari. Názov mesta bol pôvodne Philippopolis, teda mesto Filipa, práve Filip II. Macedónsky mesto dobyl v roku 342 pred Kristom.
Prvou zastávkou bude najnovšie múzeum Biskupská Bazilika, kde nájdete neuveriteľne dochované rímske mozaiky a vďaka moderným technológiám múzea zistíte o tejto pamiatke oveľa viac.
Potom sa vydáme naprieč malebnými uličkami mesta, ktoré sú mixom architektúry rôznych období. Návštívime Rímske divadlo, ktoré je aj využívané na divadelné hry ešte aj dnes. Následne navštívime jedinečné Etnografické múzeum mesta. Budeme pokračovať do srdca mesta, kde sa nachádza stará Mešita a pozostatky rímskeho štadióna.
voľný čas na obed
Presunieme sa na miesto, ktoré je symbolom Bulharska, do etnografického komplexu Damascena, kde nás zasvätia do tajov výroby ružového oleja a v mesiaci máj a jún uvidíte aj obrady zberačov ruží a mnoho iného. To všetko počas Festivalu ruží.
Poslednou zastávkou bude mesto Kazanlak, ktoré je centrom Údolia ruží. Kedysi bolo domovom Tráckych kráľov, preto tu nájdete najlepšie dochované hrobky, ktoré sú na zozname UNESCO.
Transfer do hotela

3. deň
Raňajky v hoteli
Odchod do Etary
Etara je múzeum pod otvoreným nebom, kde sa naučíte ako kedysi žili starí Bulhari a čím sa ich majstri živili. Naživo uvidíte ako sa vyrábajú rôzne výrobky od kováčov, hrnčiarov, drevorezbárov, výroby hudobných nástrojov či spracovávanie kozej srsti. Majstri v tomto komplexe do dnes tvoria rovnakým spôsobom ako kedysi ich prastarí rodičia.
Transfer do Veľkého Tarnova
Exkurzia po Veľkom Tarnove, ktoré v rokoch 1185 až 1396 bolo hlavným mestom druhého bulharského stredovekého štátu. Neskôr ho dobyli Turci. Pozrieme staré mesto a navštívime pevnosť Tsarevets , ktorá je symbolom mesta a kedysi aj moci a slávy. Bolo to miestom sídla stredovekých kráľov, ale prvá pevnosť v týchto miestach stála už v období Byzancie.
Transfer do Sofie
Ubytovanie v hoteli
Noc v Sofii

4. deň
Raňajky v hoteli
Dnes sa vyberieme do kláštora Rila, ktorý sa nachádza v horách. Kláštor svojou jedinečnou architektúrou prekvapí každého turistu. Rila je na zozname UNESCO, ale je to funkčný kláštor s mníchmi a farármi. Môžete sa tu zúčastniť aj bohoslužby. Kláštor založil sv. Ján z Rily v 10. storočí nášho letopočtu. Jeho asketické obydlie a hrob sa stali svätým miestom a premenili sa na kláštorný komplex, ktorý zohral dôležitú úlohu v duchovnom a spoločenskom živote stredovekého Bulharska. Komplex, zničený požiarom na začiatku 19. storočia, bol prestavaný v rokoch 1834 až 1862. Pamätník, ktorý je charakteristickým príkladom bulharskej renesancie (18. – 19. storočie), symbolizuje uvedomenie si slovanskej kultúrnej identity po storočiach okupácie.
Prestávka na obed
Presunieme sa jedného z najsevernejšie položeného vinárstva v Bulharsku, kde budeme degustovať 7 miestnych vín s chutným miestnym syrom.
Návrat do Sofie
Večer ukončíme tradičnou bulharskou večerou s folklórnym programom
Noc v Sofii

5. deň
Raňajky v hoteli
Pobyt v Bulharsku ukončíme spoznávaním hlavného mesta Sofie. Exkurzia po centre Sofie, počas ktorej navštívime slávne “Žlté námestie”, či impozantnú katedrálu Alexandra Nevského.
Exkurziu ukončíme na ulici Vitushka, čo je dlhá pešia zóna plná reštaurácii, kaviarní a obchodíkov.
Voľný čas
Transfer na letisko
Odlet domov

Cena zahŕňa
Ubytovanie v 3* hoteloch s raňajkami
sprievodca v slovenčine alebo češtine
autobusová doprava počas programu
folklórna večera
degustácia vína
všetky vstupy podľa programu

Cena nezahŕňa
spiatočná letenka od 70€ (závisí od termínu) odlet z Bratislavy alebo Viedne
cestovné poistenie exclusive 100% storno: 22,5€ osoba pobyt
alebo cestovné poistenie štandard: 15€ osoba pobyt
osobné výdavky
podpalubná batožina: 80€/ks

Sme členom

Kurzový lístok

Bulharská leva  EUR 1,96 BGN
Koruna česká  EUR 25,32 CZK
Chorvátska kuna  EUR 7,54 HRK
Turecká lira  EUR 34,90 TRY
Americký dolar  EUR 1,08 USD

Zobraziť všetky »

Booking