Rýchly kontakt

0918 999 249

e-mail: cestovka@majo.sk





 


   

 

Azerbajdžan a Gruzínsko - krásy Kaukazu za 9 dní

Destinácia: Viac destinácií
Kód zájazdu: 841506
Cena od: 1 060 €
Príplatky od: 250 €
Poznávacie zájazdy
Gastro

Výber termínu

08.05.2024 9 dní First Minute 1 060 € +250 € odlet: Viedeň letecká
19.06.2024 9 dní First Minute 1 060 € +250 € odlet: Viedeň letecká
28.08.2024 9 dní First Minute 1 060 € +250 € odlet: Viedeň letecká
25.09.2024 9 dní First Minute 1 060 € +250 € odlet: Viedeň letecká

Popis zájazdu

Azerbajdžan a Gruzínsko. Dve susediace krajiny a predsa a sú tak kultúrne odlišné. Chceme, aby ste si tento jedinečný kontrast užili, a preto sme pre vás v tomto zájazde vybrali to najlepšie z najlepšieho. Krásy Kaukazu Vám káždá z krajín ukáže po svojom a vy si ich po svojom aj vychutnáte! Presne 9 dní budete mať na to, aby ste si spolu s nami zamilovali Kaukaz. Naštívime večný oheň Janardag, ochutnáme tri sestry a uvidíme múzeum Stalina. A tiež zistíme, čo je to Upliscikhe, čurčchelo, uvidíme ropné a vulkanické polia a mnoho ďalšieho.

Program:
1.deň
Prílet do Kutaisi vo večerných hodinách
Transfer do hotela
Ubytovanie v hoteli v Kutaisi a večera v hoteli

2. deň
Raňajky
09:00 stretnutie so sprievodcom na recepcii hotela
Odchod do Tbilisi
Exkurzia do Mtskhety (druhý Jeruzalem) – krásne historické mesto, v ktorom žil cár a je aj na zozname UNESCO. Nad Mtskhetou sa nachádza kláštor zo 6. storočia Džvari, odkiaľ sa otvára prekrásna panoráma. V samotnej Mtskhete sa nachádza mnoho starobylých cirkví. Niektoré z nich navštívime, napr. Katedrálu Svetitskhoveli zo 6. storočia, ktorá je svätým miestom pre každého človeka pravoslávneho vierovyznania. V chráme sa nachádza róba Ježiša Krista, v ktorej bol ukrižovaný. Toto miesto nie je zaujímavé len architektonicky, ale aj duchovne.
Presun do Tbilisi
Pešia exkurzia po Tbilisi
Tbilisi je ako magnet – priťahuje turistov z celého sveta a v tento deň pochopíte prečo. Duchovným centrom mesta je najväčší pravoslávny chrám na svete – Sameba, ktorý postavili v 21. storočí.  V Tbilisi je mnoho pamätníkov, ktoré majú viac ako 1000 rokov, no najstarším pamätníkom je Ančiskhati – cirkev Narodenia Panny Márie. Podľa výskumov túto cirkev postavili v prvej polovici 6. storočia na príkaz cára Dači. Chrám Sioni (12. storočie) je zaujímavý vďaka architektúre, ale aj ako posvätné miesto, kde sú umiestnené katolícke relikvie. Pri chráme sa nachádza kríž svätej Niny, ktorý je vyrobený z vinnej révy, a údajne je upevnený vlasmi samotnej Niny. Potom navštívime pamiatku súčasnej architektúry – most Mieru. Následne sa na lanovke vyvezieme k pevnosti Narikala (duša Tbilisi), kde si užijete nádherný výhľad.
19:15 pôjdeme do reštaurácie na večeru s gruzínskym folklórnym vystúpením
Noc v Tbilisi

3. deň

Raňajky v hoteli
09:30 stretnutie so sprievodcom na recepcii hotela
Degustácia Brandy a prehli?dka závodu na brandy –aj takto môže začínať ráno.
Exkurzia do Kachétie – vinný región Gruzínska
Vyberieme sa do mesta Signachi – známe aj ako mesto zaľúbených. Architektúrou mestečko pripomína utešené talianské mestá, preto sa tu aj celoročne konajú svadby. Následne navštívime Bodbe, kde je pochovaná Svätá Nino, patrónka Gruzínska, blízko jej hrobu sa nachádza prameň, ktorý udajne vylieči hocijaký neduh. Ďalšou zastávkou budu Velisciche.
Neskorší obed a degustácia gruzínských vín
Workshop výroby čurčchela (tradičná gruzínska sladkosť) a gruzínskeho chleba
Návrat to Tbilisi
Noc v Tbilisi

4. deň
09:30 stretnutie na recepcii hotela so sprievodcom
Cesta po gruzínskej vojenskej ceste
Zastávka pri jazere Žinvali(Zhinvali)
Prehliadka zámku Ananuri – hrad sa stal v 16-18. storočí najdôležitejšou pevnosťou na Kaukaze. Je to jeden z najkrajších a najväčších, neskorých, feudálnych architektonických komplexov v Gruzínsku.
Návšteva chrámu z 10. storočia najsvätejšej Bohorodičky, ktorý ešte stále funguje.
Následne si pozrieme Kazbegi a na džípoch sa vyvezieme ku kostolu sv. Trojice (Gergeti), čo je asi najikonickejší a najznámejší pohľad aký môžete poznať z médií. Gergeti postavili v 14.storočí ako jediný s kupolou a krížom v danej oblasti Chevi a nachádza vo výške 2170 m.n.m.
Návrat do TbilisiNoc v hoteli

5. deň
Raňajky v hoteli
Exkurzia do mesta Gori.
Gori sa nachádza medzi riekami Liachvi a Kury. Je to jedno z historických miest Gruzínska. Toto mesto mnoho krát dobyli, no napriek tomu na jeho ruinách vždy postavili nové. Medzi zaujímavosti mesta patrí Múzeum Stalina, ktorý sa narodil a vyrástol v tomto meste. Múzeum otvorili v roku 1937, ešte počas jeho života. Múzeum má tri sekcie, nachádzajú sa tam predmety ako  dary k jubileám, rodinné fotografie, rôzne dokumenty a posmrtná maska vodcu. Taktiež aj domček, v ktorom mala Stalinova rodina prenajatú jednu izbu. Ale aj pamätný vagón, ktorým Stalin cestoval v r. 1941 na konferenciu na Jaltu či na konferenciu do Teheránu.
Po ceste do Tbilisi sa zastavíme v  Upliscikhe – jedinečný pamätník, staré mesto/pevnosť, ktorá bola vysekaná do kameňa – ide v podstate o jaskynný komplex. Prvý krát sa v letopisoch spomína v 1.st. pred našim letopočtom.
Návrat do Tbilisi
Transfer na letisko alebo železničnú stanicu a cesta do BAKU

6. deň
Raňajky v hoteli
Transfer do hotela, počas cesty autobusom dostanete základné informácie o Azerbajdžane – kultúra, mena, reštaurácie  atď.
12:30 sa vyberieme na tradičný Bakinský obed
Pešia exkurzia po Baku – zoznámime sa s históriou  a objektami mesta„Námestie fontán“, námestie pri pamätníku Nizami Gjanževi, prejdeme sa po bulvári na nábreží, kde sa nachádza: Medzinárodné centrum mugama, Múzeum kobercov, Malé Benátky, Bakinský jachtový klub, potom nasadneme na zubačku a vyvezieme sa k Náhornému parku odkiaľ je nádherný výhľad na Bakinský záliv, navštívime „Alej Martýrov“.
voľný čas

7. deň
Raňajky v hoteli
10:00 Pešia exkurzia po starom meste „Ičeri Šecher“, opevnenie mesta, hlavná brána
„ Goša gala gapisy“, palác Širvanšachov, vežovitý chrám „Gyz Galasy“/Dievčenská veža (Veža panien), stredoveké kúpele, Karavansarai – remeselné dielne, obchody s kobercami a antikvariáty.
Počas obeda budeme mať workshop na výrobu tradičných azerbajdžanských jedál: kutaby, dušbere, uč badžy (tiež prezývané ako tri sestry – paradajka, paprika a baklažán plnené mletým mäsom z jahňaciny). Azerbajdžanská kuchyňa si už dávno získala popularitu medzi turistami, ktorí navštevujú túto krajinu. Dolma, bozbaš, bozartma, čichyrtma, pide, šašlík, obrovské množstvo druhov pilafu, morské plody, ovocie, bobuľovité plody, orechy, zelenina od výmyslu sveta, bylinky, koreniny, jedinečné sladkosti a nápoje potešia vaše chuťové bunky.
Návšteva Kultúrneho centra Heydar Alyiev – komplex, v ktorom sa nachádza kongresové centrum, múzeum, priestory na výstavy a administratívna časť. Centrum je pomenované po treťom prezidentovi Azerbajdžanu. Projekt centra vypracovala architektka Zaha Hadid v r. 2007.
Noc v Baku.

8. deň
Raňajky v hoteli
Po raňajkách sa vyberime po trase Baku-Šamachy- Izmajly-Lahič
Po ceste sa zastavíme aj v dedinke Maraza a navštívime mešitu a mauzóleum Diri-Baba. V Šamachy navštívime známu historickú piatkovú mešitu, mauzóleum Eddi Gumbez – hrobka Širvánšáhov.
Potom budeme pokračovať do stredovekej dedinky Lahič, ktorú vybudovali v 5. storočí v údolí rieky Girdimančaj (Horný Kaukaz), do ktorej sa dá dostať iba po veľmi úzkom priesmyku. V dedinke sa zachovala stredoveká kanalizácia, sauny a mešita. V špecailných dielniach miestnych majstrov a obchodíkoch so suvenírmi si môžete kúpiť rôzne výrobky, ktoré vyrábajú vlastnými rukami, napr. koberce, riady, náramky, náušnice a pod.
Návrat do Baku
Večera v tradičnej národnej reštaurácii
Azerbajdžanská kuchyňa sa už dávno teší obľube nie len u miestnych, ale aj turistov. Dolma, bozbaš, bozartma, piti, šašlik, dušbere, kutaby, obrovské množstvo druhov plovu, morské plody, ovocie, zelenina, koreniny, jedinečné sladkosti a nápoje. Iba vymenovanie týchto špecialít vyvoláva záujem a pri ochutnávke budete chcieť stále viac.
Transfer na železničnú stanicu alebo letisko
Nočným vlakom sa presunieme do Tbilisi/lietadlom sa presunieme do Tbilisi
Noc v Baku

9. deň
Raňajky v hoteli, check out z hotela
Navštívime Gobustan a 3D múzeum, ktoré sa nachádza 60 km od Baku. Nachádzajú sa tam aj Petroglify (nástenné prehistorické maľby). Tieto prehistorické umelecké diela odzrkadľujú kultúru, pohľad na svet, obyčaje a tradície starých azerbajdžancov. A je aj súčasťou dedičstva UNESCO.
Vedeli ste, že Azerbajdžan je držiteľom prvého miesta v počte aktívnych vulkánov? Avšak nie tých, ktoré chrlia lávu, ale tie s bahnom. Bahenných vulkánov je na celom svete 800 a iba na území Azerbajdžanu sa nachádza 350. A niektoré z nich sú veľké a aj pomerne nebezpečné. Občas nastanú menšie úniky plynu, ktoré sa pri kontakte so vzduchom zapália a plamene môžu siahať až do výšky 1000 metrov. Tieto vulkány sa väčšinou nachádzajú nad ložiskami ropy.
Exkurzia na horiacu horu – Janardag
V čase pohanstva boli Azerbajdžanci uctievačmi ohňa. Ľudia si pri náhodnom objavení ohňa mysleli, že k nim takto hovorí Boh a začali ho uctievať, postavili mu oltáre a chrámy. Veľmi populárnym miestom je „večný oheň“, ktorý sa volá Janardag. V podstate je to kopec, kde už oddávna horí oheň. Metrové plamene oblizujú zem približne do vzdialenosti 10 metrov.
Po ceste do mesta, navštívime mešitu Bibi-Ejbat, ktorá sa nachádza na brehu Bakinského zálivu, kde sú pochovaní rôzni významní ľudia ako aj potomok Mohameda.
Voľný čas
Transfer na letisko odlet domov


Poradie dnía aktivít v programe sa môže meniť v závislosti od presného času odletu a príletu do destinácie (letecká spoločnosť má právo meniť časy letov).
*Zájazd sa uskutoční pri obsadení 8 osobami  (maximálny počet osôb je 22).
**CK má právo na zmenu hotela, úpravu programu, za predpokladu adekvátnej náhrady a zrozumiteľného ohlásenia účastníkom zájazdu.

Cena zahŕňa:
odlet z Viedne - návrat Budapešť
ubytovanie v 4* hoteli v Baku s raňajkami – 3 noci
víza do Azerbajdžanu
všetky transfery v destinácii podľa programu
všetky exkurzie a vstupné do pamiatok podľa programu
sprievodca v slovenskom/českom jazyku
tradičná azerbajdžanská večera
workshop a obed tradičnej azerbajdžanskej kuchyne
ubytovanie v Tbilisi v hoteli 4*s raňajkami - 3 noci, ubytovanie v Kutaisi hotel 3* - 1 noc
degustácia brandy, obed a degustácia vín a workshop gruzínskej kuchyne
večera v gruzínskej reštaurácii s folklórnou show

Cena nezahŕňa
spiatočná letenka pre jednu osobu od 270€
batožina do podpalubia do 20kg: 125€/ks
cestovné poistenie Štandard: 27€ osoba/pobyt
alebo cestovné poistenie Exclusive - 100% storno: 40,5€ osoba/pobyt

Krajiny

Zobraziť všetky »

Sme členom

Kurzový lístok

Bulharská leva  EUR 1,96 BGN
Koruna česká  EUR 25,32 CZK
Chorvátska kuna  EUR 7,54 HRK
Turecká lira  EUR 34,90 TRY
Americký dolar  EUR 1,08 USD

Zobraziť všetky »

Booking