Rýchly kontakt

0918 999 249

e-mail: cestovka@majo.sk





 


   

 

Arménsko- Veľká Noc

Destinácia: Viac destinácií
Kód zájazdu: 984825
Cena od: N/A
Príplatky od: N/A
Poznávacie zájazdy

Výber termínu

Je nám ľúto, ale tento zájazd bol už vypredaný a neobsahuje žiadne termíny. Vyberte si prosím iný zájazd.

Popis zájazdu

Dve krajiny s bohatou históriou. Arménsko sa všeobecne pokladá za najchudobnejšiu postkomunistickú krajinu. Toto tvrdenie však neplatí o ich kultúrnom dedičstve. Ako kolíska kresťanstva
si uchránila množstvo chrámov, skalných kláštorov a kultúrnych pamiatok. Gruzínci sa hrdia najmä rôznorodosťou svojej prírody a to vskutku právom. Každý, kto túto krajinu navštívi, pokladá ju za kúsok raja na Zemi. Majú more, majú štíty vysoké viac než 5000 metrov, nekonečné pasienky, vinohrady i čistú panenskú prírodu. Počas tohto kombinovaného zájazdu máte jedinečnú príležitosť spoznať obe krajiny, ich kultúru a mentalitu a vidieť, ako veľmi sa líšia. Jedno majú však určite spoločné – čistotu ľudskej duše a čaro, ktoré im zanechali predchádzajúce generácie ovplyvnené perzskou, arabskou i kresťanskou kultúrou.

1. - 2. deň: Odlet a prilet do Jerevanu, hlavneho mesta Armenska. „Matka Armenska“, vojenske muzeum a „ororovo“ prazdny zabavny park, vyhliadka od Monumentu nad Kaskadou. Navševa muzea a depozitaru starych armenskych rukopisov (Matenadaran). Spievajuca fontana na namesti Republiky. Vysvietene Kaskady pod Monumentom, nočny život hlavneho mesta.

3. deň: Posvatna hora Ararat opradena pribehmi a legendami o potope sveta, o Noemovej arche, ktora mala na hore kedysi pristať. Klaštor Khor Virap, podľa legendy miesto uvaznenia sv. Juraja, považovane za prve miesto, odkiaľ vobec kresťanstvo v Armensku vzišlo – z podzemia, z viery sv. Juraja – a nakoniec ovladlo cely svet. Skalny klaštor Noravank, majstrovske dielo stredovekej armenskej architektury

14. stor. Kamenne reliefy a tvar samotneho Boha Vajoc Dzor, preslavena vinarska oblasť s jaskyňou Areni a pozostatkami vina starymi viac než 4000 rokov a nalezom najstaršej koženej
topanky na svete.

4. deň: Stredoveky jaskynny klaštor Geghard (UNESCO), kedysi chranil kopiju, ktorou bol prebodnuty bok Ježiša
Krista, od nepamati obľubene miesto putnikov. Chram Garni, najstaršia zachovana stavba na uzemi Armenska (1. st.). Byvaly pohansky chram slnka, neskor letne sidlo armenskych kraľov. Slavny armensky koňak Ararat. Ochutnavka a prehliadka pivnic.

5. deň: Najvačšie armenske jazero, „modra perla Kaukazu“. Ľudia, ktori sem kedysi davno priši a usadili sa tu, ho pomenovali Sevan, teda Čierne jazero. Klaštor Sevanavank, jedna z konickych pamiatok Armenska a možno najviac fotografovana časť jazera Sevan. Navrat do Jerevanu, navšteva miestnej tržnice, kde za par dramov ochutnate miestne dobroty.

6. deň: Odlet z Jerevanu domov alebo predĺženie programu a postupny presun do Gruzinska. Echmiadzin – byvale hlavne mesto Armenska, centrum armenskej pravoslavnej cirkvi, často
nazyvany ako „armensky Vatikan“. Gjurmi, druhe najvačšie mesto Armenska a jedine mesto južneho Kaukazu so zachovanymi historickymi uličkami z carskych čias.

7. deň: Vardzia (UNESCO), jaskynne skalne mesto so 600 miestnosťami. Kvoli spojeniu s kraľovnou Tamar ma pre Gruzincov skoro až mysticky vyznam. Borjomi, jedna z najobľubenejšich
mineralok Gruzinska, nesie nazov podľa kupeľneho mesta, ktore sa nachadza v narodnom parku Borjomi-Charagauli.

8. deň: Mestečko Chiatura patri k najbohatšim naleziskam manganu na svete. Vďaka blizkemu rodisku miliardara Ivanishviliho uniklo postkomunistickemu chatraniu. Bane sa nachadzaju na skalnych utesoch, vedu k nim stale fungujuce polorozpadnute lanovky. Stale obyvana pustovňa Kacchi na asi 40 m vysokom vapencovom monolite. Katedrala v dedinke Mghvimebi, kde sa podľa legendy ukryvala kraľovna Tamar.


9. deň: Skalne mesto Uplistsikhe podľa mnohych najstaršie miesto celeho Gruzinska. Rodisko a muzeum diktatora Stalina, mesto Gori. Mtskheta (UNESCO) v stredoveku pyšiace sa statusom hlavneho mesta Gruzinska, dnes stale najposvatnejšie miesto krajiny. Najvačšia dochovana stredoveka stavba Gruzinska – katedrala Svetischoveli (11.stor.) znama ako miesto, kde je vraj uložene rucho Ježiša Krista, počas mnohych rokov miesto odpočinku gruzinskych vladcov a vyznamnych osob.

10. deň: Veľky Kaukaz ako na dlani. Prejazd vojenskou cestou do hor na sever, v sučasnosti jedinou cestnou spojkou s Ruskom. Malebne udolia, dedinka Kazbegi a kostol Svatej Trojice v nadmorskej vyške 2200 metrov a myticka hora Kazbek.

11. - 12. deň: Tbilisi, hlavne mesto Gruzinska. Založil ho kraľ Vachtang Gorgosali na mieste, kde sa nachadzali mineralne pramene. Mesto plne historie a zaroveň novych modernych  architektonickych skvostov. Sameba, najvačšia gruzinska ortodoxna katedrala, historicke Avlabari, Europske namestie, Mejdan, pevnosť Narikala, Rustaveliho bulvar... mesto dycha všetkymi kulturami, ktore tu v priebehu staroči žili, od Peržanov, Arabov, Židov, cez Armenov až po Gruzincov. Ochutnavka znameho gruzinskeho brandy. Odlet domov.

ubytovanie v 3* hoteloch, 1x tradičny armensky večer, 3x večeru,

vstupy, ochutavku vina, ochutnavku koňaku, sprievodcu CK.

CENA NEZAHŔŇA: Komplexne cestovne poistenie.

OSTATNÉ DOPLATKY: Letiskove a servisne poplatky 250 €,

za predĺženie o Gruzinsko, vratane vstupov, polpenzie a gruzinskeho

večera 487 €, 1/1 izbu 127 € (6dni) /187 € (12 dni).



Meno sprievodcu:
Andrea Turanská

VEĽKOSŤ SKUPINY:
Maximálne 16 osôb.

SPÔSOB DOPRAVY:
letecká

Krajiny

Zobraziť všetky »

Sme členom

Kurzový lístok

Bulharská leva  EUR 1,96 BGN
Koruna česká  EUR 25,32 CZK
Chorvátska kuna  EUR 7,54 HRK
Turecká lira  EUR 34,90 TRY
Americký dolar  EUR 1,08 USD

Zobraziť všetky »

Booking