Rýchly kontakt

0918 999 249

e-mail: cestovka@majo.sk





 


   

 

Bosna a Hercegovina, fascinujúci Balkán plný zážitkov

Destinácia: Bosna a Hercegovina
Kód zájazdu: 1356034
Cena od: 299 €
Príplatky od: 0 €
Poznávacie zájazdy

Výber termínu

11.06.2025 5 dní First Minute 299 € +0 € autobusová

Popis zájazdu

Popis a program zájazdu:
Navštívte jednu z top destinácií Balkánu – Bosnu a Hercegovinu, kde nájdete nádhernú prírodu, historické mestá, fascinujúcu zmes kultúr, vodopády a kúsok Orientu. Navštívite Sarajevo, ktoré niekoľkokrát zaplnilo titulky svetových novín, uvidíte prekrásne mesto Mostar s ikonickým mostom. Nebude chýbať magicky Blagaj s tajomnými dervišmi, užijete si relax pri mori v pôvabnom Neume, uvidíte vodopády Kravica s azúrovým jazerom a pútnické mesto Medžugorie. Zažite kúsok Balkánu s množstvom zážitkov práve v úžasnej Bosne a Hercegovine.

Program : 1.deň :
odchod autobusom zo Slovenska.
 
2.deň :
v ranných hodinách navštívite Sarajevo, hlavné mesto Bosny a Hercegoviny, ktoré je fascinujúcou zmesou kultúr a unikátnym miestom na Balkáne. Zážitkom je stará časť Baščaršija, ktorá je veľmi živá a plná bazárov, mešít, medeného riadu... práve tu si môžete vychutnať typickú kávu v džezve. Taktiež môžete navštíviť aj bývalý karavanseraj, kde bývali ubytovaní obchodníci (karavany). Fascinujúcim zážitkom v Sarajeve je  prechod z orientálnej časti mesta do tej modernej v rámci jednej ulice. Sarajevo je plné silných príbehov. Je to mesto, kde bol spáchaný atentát v r. 1914 na následníka rakúskeho trónu Františka Ferdinada d´Este a rozpútal 1. svetovú vojnu. V Sarajeve sa odohrala občianska vojna a bola tak hrozná, že si to nedokážeme ani predstaviť... Viete o tom, že Sarajevo bolo obliehané 1425 dní, viac ako Leningrad ? Ako to v Sarajeve ľudia počas obliehania prežili  a mnohí neprežili vám rozpovie niekoľko múzeí, ktoré sú veľmi dobre spracované. Obsahujú toľko výpovedí, spomienok, osobných vecí, fotografií a videí, že sme ich nemohli vynechať. Počas prechádzky Sarajevom nájdete na mnohých miestach „Sarajevské ruže“, sú to miesta, kde počas vojny dopadol granát a zabil človeka. Napriek všetkým hrôzam, ktoré si toto mesto zažilo, nič neubralo z jeho šarmu, je to jedno z najpozoruhodnejších metropol Európy, zmes východu a západu. Vo večerných hodinách odchod na ubytovanie.

3.deň :
po raňajkách zamierite do jedného z najkrajších miest Bosny a Hercegoviny – do Mostaru a práve tu sa nachádza najslávnejší most na Balkáne. Most, ktorý spojil dva svety a bol postavený na prianie sultána Sulejmana Nádherného. Bol symbolom tolerancie medzi náboženstvami a etnikami. Most, ktorý predstavoval staviteľský zázrak, prežil veľa vojen, až sa nakoniec zrútil v roku 1993 počas útoku chorvátskych jednotiek, čo bolo pre všetkých obyvateľov veľmi bolestné. Podarilo sa ho našťastie zrekonštruovať  a dnes je pamiatkou UNESCO. Architekti použili materiál z rovnakého lomu ako Osmani o 450 rokov skôr a dodržiavali aj pôvodné stavebné postupy. Prejdete sa historickým centrom mesta kamennými ulicami, ktoré sú plné orientálneho tovaru, ako sú koberce, nádoby, šperky, korenie,... Uvidíte mnohých remeselníkov priamo v akcii. Ďalšou zastávkou bude malebný Blagaji, kde nad smaragdovo zelenou riekou stojí duchovné centrum tajomných dervišov. Jedná sa o mimoriadne krásne fotogenické miesto a nemôžete ho pri návšteve Bosny a Hercegoviny vynechať.  Poslednou zastávkou budú vodopády Kravica s prekrásnym azúrovým jazerom, ktorých krása vás ohromí. Vodopády Kravica patria medzi najznámejšie v krajine a sú taktiež jedným z najkrajších miest Bosny a Hercegoviny.

4.deň :
po raňajkách vás čaká krátka prechádzka Medžugorím, kde sa údajne v roku 1981 zjavila Panna Mária šiestim mladým ľuďom. Medžugorie je významné pútnické miesto. V období vojny dostali dvaja vojenskí piloti príkaz Medžugorie zbombardovať. Prvý povedal, že keď letel, bola obloha úplne čistá a jasná, ale keď sa priblížil k cieľu, nebo zahalila hustá hmla a dokonca stratil orientáciu. Druhý pilot tvrdil, že toto posvätné miesto bombardoval, no bomby vybuchli v okolitých skalnatých vrchoch. Všetky okolité dediny zostali poškodené od bômb a granátov, ale Medžugorie zostalo neporušené. Neskôr budete pokračovať do prímorského letoviska Neum, ktoré lemujú pekné kamienkové pláže s krištáľovo čistou vodou. Celodenný relax s možnosťou kúpania sa v mori. Odchod na Slovensko vo večerných hodinách.

5.deň :
príchod autobusom na Slovensko.


Zmena programu vyhradená. 

Pokyny k zájazdu obdrží e-mailom každý objednávateľ zájazdu najmenej 7 dní pred odchodom na zájazd.

Cena zájazdu zahŕňa:
autobusovú dopravu
2 x ubytovanie v 3* hoteli

2 x raňajky

služby overeného sprievodcu

poistenie insolventnosti CK

V cene nie je zahrnuté:
obojsmerná miestenka 7 € / osoba ( môžete si vybrať presné miesto na sedenie v autobuse). Miestenky sa dodatočne zajednať nedajú. Prosíme v prípade záujmu si ich zaškrtnúť v objednávkovom formulári a do poznámky uviesť, kde by ste mali záujem sedieť ( napr. na strane šoféra, na strane sprievodcu, ktorý rad...) 
príplatok za jednolôžkovú izbu 45 € / osoba / deň
cestovné poistenie A2 EXCLUSIVE - 4,50 € / deň
prípadná pobytová taxa v hoteli cca 2 € / osoba / noc
nástupné miesta a príplatky: Nitra 9 € (garantovaný zvoz) Sereď 9 € (garantovaný zvoz) Trnava 9 € (garantovaný zvoz) Bratislava 0 € (garantovaný zvoz) Všetky nástupné miesta budú realizované
vstupné vodopády Kravica - 20 KM / dospelá osoba ( cca 10 EUR )
Blagaj Tekke - vstupné 6 KM / dospelá osoba ( cca 3 EUR )
múzeum vojny Sarajevo - 12 KM / dospelá osoba ( cca 6 EUR )

Cestovná kancelária nezodpovedá za presné ceny vstupov, lístkov..., nakoľko sa ceny počas roka menia a CK ich nedokáže ovplyvniť.

Sme členom

Kurzový lístok

Bulharská leva  EUR 1,96 BGN
Koruna česká  EUR 25,27 CZK
Chorvátska kuna  EUR 7,54 HRK
Turecká lira  EUR 37,18 TRY
Americký dolar  EUR 1,09 USD

Zobraziť všetky »