Rýchly kontakt

0918 999 249

e-mail: cestovka@majo.sk





 


   

 

Za krásami Kaukazu (Azerbajdžan - Gruzínsko - Arménsko)

Destinácia: Viac destinácií
Kód zájazdu: 1337089
Cena od: 2 919 €
Príplatky od: 349 €
Poznávacie zájazdy

Výber termínu

18.09.2024 17 dní First Minute 2 919 € +349 € odlet: Praha letecká

Popis zájazdu

Výnimočný okruh po krásach Kaukazu. Na žiadnej ceste neuvidíte toľko pamiatok zo zoznamu UNESCO, ako na tomto mimoriadnom okruhu.


Program
1: ODLET Z PRAHY (VIEDNE)
Odbavenie na letisku 2 hodiny pred odletom. Odlet do Baku.

2: BAKU
Prílet do Baku, transfer do hotela, ubytovanie, nocľah. Raňajky. Popoludní krátka prehliadka mesta, ktorú zahájite najdrahšou a najkrajšou budovou mesta Haidar Aliyev Center. Prejdete si triedu Nizza a námestia fontán, potom Vás čaká panoramatická prechádzka, počas ktorej uvidíte ďalšie pamätihodnosti mesta. V závere dňa sa premiestnite do parku s vyhliadkou, odkiaľ sa Vám naskytne panoramatický pohľad na mesto Baku zaliate večerným osvetlením. Večera a nocľah v Baku.

3: CHRÁM VEČNÉHO OHŇA ATEŠGAH
Po raňajkách poznávanie starého mesta Baku, ktoré bolo zaradené do zoznamu svetového dedičstva UNESCO v roku 2000. Uvidíte tie najväčšie zaujímavosti - Panenskú veža, Palác širvánšáhov z 15. storočia vrátane dvora zvaného Divan, karavanseraj, mauzóleum múzeum miniatúrnych kníh, múzeum kobercov a ďalšie. Ďalej pokračujete návštevou chrámu večného ohňa Atesgahu. Posledná zastávka bude pri vrchu Yanardag, z ktorého vychádzajú horiacej prúdy zemného plynu a jedná sa tak o celkom unikátny prírodný jav. Návrat do hotela, nocľah v Baku.

4: GOBUSTANSKE SKALNÉ PAMIATKY
Raňajky. Dnes sa vydáte juhozápadne od hlavného mesta Baku do regiónu Gobustan. Gobustánské skalné pamiatky tvoria unikátne skalné kresby a nachádzajú sa v rezervácii Gobustan. Z polopúšte vyčnievajú skaly, ktoré ukrývajú zbierku až šiestich tisíc skalných kresieb starých 4000 rokov. Nachádzajú sa tu aj zvyšky osídlenia a pohrebísk. Po prehliadke skalných pamiatok a v prípade dobrého počasia nastúpite do starých sovietskych vozidiel značky LADA a vydáte sa zhruba na 8 km jazdu k bahenným sopkám. Bahenné sopky dosahujú rozmerov, ktoré nemôže ponúknuť žiadna iná lokalita. Následne návrat späť do Baku, nocľah.

5: ZA HISTÓRIOU RODU ŠIRVANŠÁHOV
Po raňajkách odchod z Baku. Zastávka pri mauzólea súfíského svätca Diri Baby a následne pokračovanie do mestečka Šamachi, ktorému sa tiež hovorí "mesto kobercov. V stredoveku bolo Šamachi dôležitým centrom a hlavným útočiskom Širvanšáhov. Krátka prehliadka mesta s mauzóleom Yeddi Gumbez (mauzoléum siedmich kupolí, v ktorom je pochovaná väčšina starých kráľovských vládcov. V prípade priaznivého počasia výjazd do horskej malebnej dedinky Lahic, ktorá sa v stredoveku stala dôležitým remeselným centrom. Dodnes sú miestne výrobky známe po celej krajine a Kaukaze. Príjazd do Šeki, ubytovanie, večera, nocľah.

6: PREJAZD DO GRUZÍNSKA
Raňajky. Prehliadka mesta Šeki s návštevou miestneho trhoviska, Chánovho paláca z 18. storočia s nádherným exteriérom a interiérom. Mesto je jedným z najstarším miest na Kaukaze staré zhruba 2500 rokov. Odchod k hraniciam s Gruzínskom a prejazd do Signagi, ubytovanie, večera, nocľah.

7: VINÁRSKA OBLASŤ NAPAREULI A KATEDRÁLA ALAVERDI
Po raňajkách krátka prehliadka mesta Signagi a odchod do Tbilisi. Po ceste sa zastavíte pri kláštora Bodbe, v Cinandali navštívite Čavčavadzeho rezidenciu. Prezriete si mesto Telavi a takisto neminiete kráľovskú pevnosť Gremi. Trochu oddychu si doprajete pri tradičnom obede s pohárom kvalitného vína vo vinárskej oblasti Napareuli. Poslednou zastávkou dnešného dňa bude katedrála Alaverdi, ktorá je zachovaná v podobe z 11. storočia. Príjazd do Tbilisi, ubytovanie, nocľah.

8: TBILISI
Raňajky. Dnes preskúmate hlavné mesto Gruzínska - Tbilisi. Navštívite katedrálu Sameba a chrám Metechi, presuniete sa na pevnosť Narikala s panoramatickou vyhliadkou na mesto a následne sa vydáte po pamiatkach starého mesta, počas ktorej uvidíte katedrálu Sioni, okolie sírnych kúpeľov. Popoludní si prejdete triedu Rustaveli, ktorá predstavuje srdce mesta a je tu mnoho vládnych budov, kultúrnych zariadení a obchodov. Navštívite Národné múzeum, kde sa ukrývajú tie najväčšie poklady celej krajiny. Na záver vyjdete lanovkou na horu Mtacminda, odkiaľ sa naskytá nádherný pohľad na mesto. Nocľah v Tbilisi.

9: RODISKO JOSIFA STALINA, STAROBYLÉ KOLCHIDSKÉ MESTO KUTAISI
Po raňajkách odchod do mesta Gori - rodisko Josifa Stalina. Navštívite Stalinovo múzeum, ktoré mapuje jeho život. V areáli sa nachádza jeho rodný dom a osobný nepriestrelný vagón. Neďaleko mesta si prezriete unikátne jaskynné mesto Uplisciche. Po obede pokračujete cez priesmyk Rikoti, s niekoľkými zastávkami na fotografovanie, do mesta Kutaisi. Večerná prehliadka katedrály Bagrati. Nocľah v Kutaisi.

10: KLÁŠTOR GELATI, HORSKÉ STREDISKO GUDAURI
Po raňajkách sa vydáte ku kláštoru Gelati, ktorý je jedným z najvýznamnejších kláštorov v Gruzínsku a symbol gruzínskej Zlaté éry. Dnes je objekt zapísaný na Zozname pamiatok UNESCO. Potom si pozriete prírodný unikát Prométheovú jaskyňu, ktorá bola objavená až v roku 1984 a jedná sa o najväčšiu gruzínsku jaskyňu. Pokračujete do strediska Gudauri (2.153 m n.m.) so zastávkou pri hrade Ananuri zo 16. storočia. Po príchode večera, nocľah v Gudauri.

11: KAZBEGI - KOSTOL NAJSVÄTEJŠEJ TROJICE, VODOPÁDY GVELETI
Po raňajkách odchod cez Krížový priesmyk do mestečka Stepancminda (predtým Kazbegi), odkiaľ vyjdete terénnymi autami ku kostolu Najsvätejšej Trojice, ktorý sa vypína vo výške 2.170 m n.m. V prípade dobrého počasia sa vám naskytne úchvatný výhľad na mohutnú horu Kazbek (5.047 m n.m.). Následne pokračujete k ruským hraniciam cez Darialský priesmyk, urobíte si prechádzku k vodopádom Gveleti. Potom návrat do Gudauri, večera, nocľah.

12: MCCHETA - NA SÚTOKU DVOCH RIEK, GRUZÍNSKE BRANDY
Raňajky. Odchod do mesta Mccheta, ktoré kedysi bývalo hlavným mestom, nachádza sa na sútoku riek Aragvi a Mtkvari. Tu si prezriete niekoľko pamätihodností napríklad chrám Samtavro, katedrálu Sveticchoveli. Popoludní príjazd do Tbilisi, kde navštívite továreň JSC Sarajishvili na výrobu brandy. Ubytovanie, nocľah v Tbilisi.

13: PRECHOD DO ARMÉNSKA, JAZERO SEVAN
Po raňajkách opustíte Tbilisi a prejdete hranice do Arménska. Následne pokračujete cez hory do Cachkadzoru. Po ceste sa zastavíte pri kláštorov Haghpat a Sanahin, ktoré sú zapísané do zoznamu UNESCO a jedná sa o unikátne majstrovské diela arménskej architektúry 10.-15. storočia. Obed. Ďalšia zastávka bude pri jazere Sevan, kde si prezriete kláštor Sevanavank. Príjazd do horského mestečka Cachkadzoru (1.841 m n.m.), ubytovanie, večera, nocľah.

14: PO HODVÁBNEJ CESTE, JEDINEČNÝ KLÁŠTOR CHOR VIRAP
Raňajky. Dnes sa vydáte scénickou cestou pôvodnej Hodvábnej cesty. Prejdete priesmykom Selim s pozostatkami Selimovho karavanseráju a zastavíte sa pri kláštornom komplexe Noravank. Následne ochutnáte kvalitné vína vo vinárskom regióne Areni a doprajete si lahodný arménsky obed. Pokračujete ku kláštoru Chor Virap. Po prehliadke odchod do Jerevanu, ubytovanie, nocľah.

15: ARMÉNSKY VATIKÁN EČMIADZIN A KATEDRÁLA ZVARTNOC
Raňajky. Dopoludňajšia prehliadka hlavného mesta Arménska - Jerevan, ktorému sa tiež hovorí "Ružové mesto". Navštívite múzeum arménskeho písomníctva Matenadaran s množstvom vzácnych rukupisov, pergamenov a kníh. Počas tradičnéh oobeda sa tiež pozriete na prípravu klasických arménskych cestovín Arishta, ktoré majú v arménskej kuchyni dlhú históriu. Následne pôjdete do mesta Vagharšapat (predtým nieslo meno Ečmiadzin), kde navštívite Ečmiadzinskú katedrálu a ruiny katedrály Zvartnoc. Obidve pamätihodnosti boli v roku 2000 zapísané na list zozname UNESCO. Návrat do Jerevanu, tradičná večera, nocľah v Jerevane.

16: GARNI - POHANSKÝ CHRÁM BOHA SLNKA, KLÁŠTOR GERHARD
Po raňajkách odchod malej dedinky Garni, kde sa zachoval jediný pohanský chrám boha slnka Mitry - klasická helenistická stavba z 1. storočia. Zastavíte sa pri prírodnej pamiatke Basalt Organ. Tento majestátny monument sa skladá z obrovských symetrických bazaltových stĺpov, takmer 50 m vysokých. Kamene pripomínajú varhany, čo vysvetľuje, prečo sa im tiež hovorí "Bazaltové varhanie píšťaly. Gastronomický zážitok a príjemný pôžitok vás čaká v Abelyan house, kde bude podávaný tradičný obed. Následne sa presuniete severovýchodne od Garni, kde letí kláštor Geghard zo 4. storočia, postavený priamo v skalnej stene rokliny nad riekou Azat. Poobede návrat do Jerevanu, nocľah.

17: ODLET DO PRAHY (VIEDNE)
Transfer na letisko a odlet do Prahy (Viedne). Prílet do Prahy (Viedne).

Poznámka: minimálny počet účastníkov zájazdu - 12 osôb.

Zmena programu vyhradená.

Ceny zájazdov sú kalkulované s cenami leteniek v optimálnej knihovacej triede. Príplatky za nadštandardné ubytovanie spracujeme na vyžiadanie. V prípade drahších leteniek bude táto cena zohľadnená v aktuálnej cenovej ponuke.

*cestovné poistenie ECP PLUS zahŕňa krytie liečebných nákladov vo všetkých krajinách (aj 3. stupeň varovania Ministerstva zahraničných vecí SR) aj v prípade ochorenia COVID-19, náklady na ubytovanie v prípade karantény do výšky 50,- EUR/noc, spätnou cestou vyvolané dodatočné cestovné náklady do výšky 1.000,- EUR a preplatenie storno poplatkov bez spoluúčasti.

Cena zahrnuje:
leteckú dopravu Praha - Jerevan, Baku, Jerevan – Praha s prestupmi (možnosť odletu z Viedne na vyžiadanie, možný príplatok)
15 x nocľah v hoteloch kategórie 3*- 4* po trase
15 x raňajky, 5x obed, 8 x večeru
všetky transfery a vstupy podľa progrmamu
služby sprievodcu CK počas okruhu (min. 12 osôb) a miestneho sprievodcu

Cena nezahrnuje:
letiskové taxy 349,- EUR
fakultatívne výlety
vízum do Azerbajdžanu (možnosť o vízum požiadať prostredníctvom CK - za poplatok 40,- EUR/osoba)
prepitné
cestovné poistenie ECP PLUS (ponuku poistenia radi pošleme podľa aktuálnej ceny zájazdu)

Krajiny

Zobraziť všetky »

Sme členom

Kurzový lístok

Bulharská leva  EUR 1,96 BGN
Koruna česká  EUR 25,14 CZK
Chorvátska kuna  EUR 7,54 HRK
Turecká lira  EUR 34,70 TRY
Americký dolar  EUR 1,07 USD

Zobraziť všetky »

Booking