Rýchly kontakt

0918 999 249

e-mail: cestovka@majo.sk





 


   

 

Termálna Riviéra, Sarajevo a Bosnianske pyramídy

Destinácia: Viac destinácií
Kód zájazdu: 1353816
Cena od: 1 075,64 €
Príplatky od: 0 €
Poznávacie zájazdy

Výber termínu

16.04.2025 5 dní First Minute 1 075,64 € +0 € autobusová
29.10.2025 5 dní First Minute 1 075,64 € +0 € autobusová

Popis zájazdu

Úvod:
Objavte s nami poklady v srdci Bosny a Hercegoviny. Ilidža, známa svojimi termálnymi prameňmi a kúpeľmi, je ideálnym miestom na relaxáciu, zatiaľ čo blízkosť Sarajeva poskytuje návštevníkom bohaté historické a kultúrne zážitky. V neposlednom rade, záhadné Bosnianske pyramídy, ktoré priťahujú pozornosť vedcov a turistov z celého sveta, pridávajú do tejto oblasti tajomný a fascinujúci rozmer. Táto destinácia ponúka kombináciu oddychu, dobrodružstva a objavovania.

1. deň:
Z Bratislavy odídeme v skorých ranných hodinách (6.00 h), smer Chorvátsko. Prvá zastávka bude v Chorvátskom meste Osijek. Osijek sa nachádza vo východnom Chorvátsku. Ponúka návštevníkom barokovú nádheru a živú kultúru. Historická pevnosť Tvrďa, srdce mesta, skrýva príbehy z čias minulých. Prejdeme sa pozdĺž rieky Drávy, vychutnáme si pokoj a ticho v zelenom prírodnom parku Kopački rit alebo sa ponoríme do miestnej pohostinnosti. Osijek je miestom, kde sa história a modernosť harmonicky spájajú a zaujmú každého návštevníka. Pokračujeme do mesta Tuzla. Tuzla je mesto v Bosne a Hercegovine, ktoré je známe soľnými jazerami a dlhou históriou ťažby soli. Je to kultúrne a hospodárske centrum severovýchodnej Bosny a jedno z najstarších miest v krajine. Je známa tiež parkmi, múzeami a historickými pamiatkami, ktoré odrážajú bohatú históriu regiónu. V neskorších večerných hodinách prichádzame do komplexu Ildža Termalna rivijera Sarajevo.

2. deň:
Sarajevo je miesto, kde sa Východ stretáva so Západom. Je to mesto, kde sa stretávajú rakúsko-uhorské a osmanské vplyvy, kde spoza budov v secesnom štýle vykúkajú minarety a kde sa mieša bohatá kultúra s náboženskou rozmanitosťou "Sarajevo budi se“. Aj s takýmto nápisom sa stretneme v hlavnom meste Bosny a Hercegoviny. Mesto, ktoré bolo dejiskom atentátu Františka Ferdinanda, usporiadateľom zimných olympijských hier v roku 1984, ale aj smutným pozorovateľom krvavého obliehania o necelých desať rokov neskôr, si prešlo naozaj všetkým. Sarajevo, so symbiózou troch náboženstiev, je dnes nazývané európskym Jeruzalemom. Spoznáme Baščaršiju. V preklade znamená baš – hlavné a čaršija – trhovisko. Ochutnáme pravú bosniansku kávu a domáce špeciality. Večer budeme mať možnosť využiť termálne bazény.

3. deň:
Necelých tridsať kilometrov od Sarajeva sa rozprestiera mestečko Visoko a kontroverzné pyramídy. V Bosnianskom údolí pyramíd stojí celkom 5 historických pamiatok, Pyramída Slnka, Mesiaca, Draka, Zeme a Lásky. Sú väčšie a staršie ako slávne egyptské pyramídy a postavené smerom na sever. Pyramídy sú navzájom prepojené chodbami a podzemnými priestormi. Pyramída Slnka, Mesiaca a Draka medzi sebou vytvárajú dokonalý pravidelný rovnostranný trojuholník, čo malo byť aj cieľom pri ich výstavbe dávnou civilizáciou. Vek pyramíd odhadol tím archeológov pod vedením Osmanagiča na 30 tisíc rokov. V priestoroch pyramíd je koncentrácia záporne nabitých iónov 10x vyššia ako bežný priemer, čo má na človeka blahodárne účinky. Stačí 10 minút v tomto prostredí a účinky na ľudské zdravie – urýchľovanie liečby a spomaľovanie starnutia – začínajú pôsobiť. Bosnianske údolie pyramíd je historickým pokladom s magickými schopnosťami. Proces dokazovania skutočného pôvodu fenoménu bosnianskych pyramíd je už desať rokov obkolesený mnohými nejasnosťami. Sú pravé? Vymyslené? Odpoveď na tieto otázky dostanete od nášho sprievodcu.

4. deň:
Mostaru dominuje Staré mesto – historická časť s Hajrudinovým mostom cez rieku Neretvu, ktorý je zapísaný na zozname kultúrneho dedičstva UNESCO a spája dve odlišné kultúry, kresťanskú a moslimskú. Stojí za to navštíviť i Karadžozbegovu mešitu, ktorá sa radí medzi najkrajšie. Ulička Stara Čaršija na ľavom brehu rieky Neretvy je ďalšou pamiatkou na zozname kultúrneho dedičstva UNESCO. V meste Blagaj sa nachádza vzácny dervišský kláštor Blagaj Tekija. Pochádza z roku 1520 a bol postavený s prvkami osmanskej architektúry a stredomorského štýlu. Vďaka svojmu historickému významu je považovaný za národnú pamiatku. Kláštor je situovaný priamo pri prameni rieky Buna. Tá vyteká z jaskynných priestorov skalného masívu. Nad jej útesmi sa nachádza pevnosť Blagaj.

5. deň:
Z hotela odchádzame v ranných hodinách. Po ceste domov sa zastavíme v Počitelji, ktorý bol v minulosti pirátskou osadou. Podľa dostupných informácií ju na konci 14. storočia na mestečko prebudoval bosniansky kráľ Stjepan Tvrtko I. V 15. st., v období silnejúcich tureckých výbojov, na skale v meste pribudol opevnený hrad. Jedným z jeho staviteľov bol aj nám známy uhorský kráľ Matej Korvín. Tento hrad stojí v Počitelji dodnes a ponúka kúzelný výhľad na celé mesto a popri ňom pretekajúcu Neretvu. Kravické vodopády sú v dedinke Gornji Studenci na rieke Trebižat a so svojou šírkou presahujúcou sto metrov ohromia na prvý pohľad. Voda padá z výšky takmer tridsiatich metrov a vytvára krásne jazero a vodopády. Návrat na Slovensko v neskorých nočných hodinách.


Poznámka:
Zmena programu vyhradená.


Ubytovanie:
4x v hoteli 3*

Stravovanie:
4x raňajky


Doprava:
Autokar.


Celková cena zahŕňa:
Dopravu luxusným autokarom. 4x ubytovanie s polpenziou v hoteli 3*. Sprievodcu CK.

Celková cena nezahŕňa:
Doplatok za jednolôžkovú izbu. Vstupy. Pobytovú taxu. Cestovné poistenie.

Krajiny

Zobraziť všetky »

Sme členom

Kurzový lístok

Bulharská leva  EUR 1,96 BGN
Koruna česká  EUR 25,16 CZK
Chorvátska kuna  EUR 7,54 HRK
Turecká lira  EUR 38,10 TRY
Americký dolar  EUR 1,12 USD

Zobraziť všetky »